top of page
facebook.png

Açık Seminer, İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi, bağımsız sanat inisiyatifi poşe ve Murat Alat işbirliğiyle gerçekleşen bir kamusal eğitim - araştırma programıdır. Kasım 2019- Haziran 2020 dönemini kapsayan ilk sezonunda, “Symbiosis: Ortak Yaşam Üzerine Araştırmalar” alt başlığı altında, insan ve insan olmayan varlıklar arasındaki ilişkiyi insan merkezli olmayan bir konumdan ele almanın imkânları üzerine düşünmek ve tartışmak üzere 13 seminere ev sahipliği yaptı.

2021 sezonu tartışmayı ilk sezonun bıraktığı yerden devraldı ve sanatın dünya ile irtibat kurmak için kullandığı metodolojileri incedi. Sanat, dünyayla hemhal olma yöntemlerimizin belki de en nevi şahsına münhasırı. İnsan kaostan düzen devşirme gayretinde bin yıllardır estetik araçları kullanıyor. Sanat hem doğaya hem toplumsal gerçekliğe yaklaşmanın müstesna bir aracı; ancak pasif bir araç olmanın ötesinde nesnesini inşa da ediyor. “Sessiz Şahit”, bilim, felsefe ve sanatın iç içe geçtiği noktada sanat ve gerçeklik ilişkisine odaklanacak şekilde kurgulandı. Farklı disiplinlerden gelen akademisyenler, araştırmacılar ve sanatçılar, sanatın, dolanık hâlde bulunan gerçekliğin içinde üstlendiği rolü irdelemeye, sessiz olduğu varsayılan, sessizleştirilen “şey”lere dokunmanın alternatif patikalarını aralamaya çalıştı.

Ocak – Mayıs 2021 ayları arasında gerçekleşen program, iki haftalık aralıklarla Zoom üzerinden ücretsiz ve herkese açık olarak düzenlendi. 8 oturumdan oluşan bu sezonun konuşmacıları arasında Pelin TanNeşe ÖzgenKöken ErgunAslı SevenBanu Karaca ,  Ege Kanar, Orhan Cem ÇetinAli Kazma ve  Zeynep Sayın yer aldı. Konuşmaların dili Türkçedir.

İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi

İstanbul Saint-Joseph Fransız Lisesi, Fransızca ve Türkçe eğitim veren, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı, Fransız La Salle Frerler Cemiyeti tarafından kurulmuş bir özel okuldur. Kurulduğu 1870 yılından bu yana, köklü geçmişi ve mükemmel eğitim geleneğiyle Türkiye'deki gençlere hizmet vermeyi sürdürmektedir. Saint-Joseph Lisesi, çok dilliliği, iş birliğini ve kültürel açılımları destekleyen ve öğrencilerini bu yönde teşvik eden bir eğitim kurumudur. Bu bağlamda, tematik haftalar çerçevesinde (Medya Haftası, Frankofoni Haftası, Bilim Haftası, Sanat ve Yetenek Haftası, Misafir Yazar Programı…) öğrencilere yönelik etkinlikler düzenleyen lise, aynı zamanda 2004 yılından beri gerçekleştirdiği halka açık ve ücretsiz Açık Akşam etkinlikleriyle birçok konser, tiyatro oyunu, dans gösterisi ve sergiye ev sahipliği yapmaktadır. Okul içinde düzenlenen kültürel etkinliklerin yanı sıra kültür-sanat alanında faaliyet gösteren kurumlara destek olmaya özen gösteren Saint-Joseph Lisesi bugüne kadar Arter, IKSV, Yapı Kredi Sanat Galerisi ile işbirlikleri gerçekleşmiştir. 

www.sj.k12.tr

Murat Alat

1983 İstanbul doğumlu sanat eleştirmeni. Orta öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Halka İlişkiler Bölümünden lisans, Sinema Televizyon Bölümünden yan lisans ile mezun oldu. Yüksek Lisansını aynı üniversitenin Kültürel İncelemeler Bölümünde yaptı. Galatasaray Üniversitesi Felsefe Yüksek Lisans Programı’na misafir öğrenci olarak devam etti. 10. İstanbul Bienali’nde video projeleri sorumlusu, IKSV’nin yürüttüğü Fransa’da Türkiye Mevsimi etkinliğinde Görsel Sanatlar projeleri yardımcı koordinatörü, Vehbi Koç Vakfı’na bağlı ARTER’de proje yöneticisi, SALT’ta sergiler sorumlusu olarak görev aldı. 2015’ten itibaren sanat üzerine yazılar yazıp seminerler veriyor. Yazdığı süreli yayınlar arasında Hürriyet Kitap Sanat, ArtUnlimited, Manifold ve Flash Art gibi mecralar bulunuyor. Ayrıca Berlinde De Bruyckere, Halil Altındere, Nevhiz Tanyeli, Ahmet Öğüt üzerine yazdığı metinler sanatçılar için hazırlanan yayınlarda kitaplaştı.

muratalat.com

Açık Seminer est un programme d'éducation et de recherche publique, organisé en collaboration avec le lycée français privé Saint-Joseph d'Istanbul, l’espace d’art indépendant poşe et Murat Alat. Au cours de sa première saison, couvrant la période allant de novembre 2019 à juin 2020, le programme a présenté 13 séminaires sous le titre “Symbiosis : Recherches sur la coexistence” pour réfléchir et discuter des possibilités d'aborder la relation entre les êtres humains et non humains d’un point de vue non-anthropocentrique. La saison 2021 reprend la discussion là où la précédente l'avait laissée et examine les méthodologies utilisées par l'art pour se connecter au monde.

 

L'art est peut-être la manière la plus unique dont nous disposons pour communiquer avec le monde. L'humanité utilise des outils esthétiques depuis des milliers d'années dans le but de remettre de l'ordre dans le chaos. L'art est un moyen exceptionnel d'approcher à la fois la nature et la réalité sociale ; mais, ne se contentant pas d'être un outil passif, il construit aussi son objet. “Le témoin silencieux” se concentre sur la relation entre l'art et la réalité, en adoptant une approche qui se veut au croisement de la science, de la philosophie et de l'art. Des académicien·ne·s, chercheur·se·s et artistes de différentes disciplines tenteront d'examiner le rôle de l'art dans une réalité intriquée, d'explorer des voies alternatives pour atteindre les “choses” supposées être silencieuses et/ou réduites au silence.

 

Le programme, qui se déroulera en ligne par intervalles de deux semaines de janvier à mai 2021, comprendra 9 interventions, dont l’accès est gratuit et ouvert au public. Les intervenants de cette saison incluent Pelin Tan, Neşe Özgen, Köken Ergun, Aslı Seven, Adnan Yıldız,  Ege Kanar, Orhan Cem Çetin, Ali Kazma et  Zeynep Sayın. Les conférences auront lieu en turc.

Le lycée Saint-Joseph d'Istanbul est un établissement privé franco-turc sous contrat avec l’État turc et dépendant de la tutelle des Frères des écoles chrétiennes. Fondé par les frères en 1870, le lycée est solidement ancré en Turquie, où il inscrit sa mission dans une longue tradition d'excellence au service de la jeunesse. Le lycée Saint-Joseph est une institution éducative qui valorise les intelligences multiples en promouvant le multilinguisme, la collaboration et l’ouverture culturelle auprès des élèves. À ce titre, le lycée organise de nombreux événements à destination des élèves pendant les semaines thématiques (Semaine des médias, Semaine de la francophonie, Semaine des sciences, Semaine des artistes et des talents, programme de résidence d’auteur et d’artiste etc.), et, depuis 2004, de nombreux concerts, spectacles de théâtre et de danse et expositions dans le cadre des soirées portes ouvertes et gratuites nommées ‘Açık Akşam’. Par ailleurs, s’étant engagé à soutenir les institutions artistiques et culturelles, le lycée Saint-Joseph s’enorgueillit d’avoir collaboré à de nombreuses reprises avec IKSV, Arter ou encore Yapı Kredi Sanat Galerisi.

www.sj.k12.tr

Né à Istanbul en 1983, Murat Alat est critique d’art. Diplômé du lycée Galatasaray, il a poursuivi un double cursus de licence en relations humaines et en cinéma et télévision à l’Université de Bilgi. Il a ensuite obtenu son master en recherche culturelle à la même université. Durant son cursus de master, il a également assisté au programme de master de philosophie de l’Université de Galatasaray en tant qu’étudiant invité. Il a travaillé en tant que responsable de projet vidéo à la 10ème Biennale d’Istanbul, coordinateur adjoint des projets d’arts visuels de la Saison de la Turquie organisée par IKSV, directeur de projet à Arter, la plateforme attachée à la fondation de Vehbi Koç, et enfin responsable du programme de SALT. Depuis 2015, il écrit et organise des séminaires sur l’art. Il contribue régulièrement à des publications périodiques comme Hürriyet Kitap Sanat, ArtUnlimited, Manifold et Flash Art. Il a également contribué à de nombreux livres consacrés à des artistes, avec des textes sur Berlinde De Bruyckere, Halil Altındere, Nevhiz Tanyeli et Ahmet Öğüt.

muratalat.com

bottom of page