Açık Seminer
“Symbiosis: Ortak Yaşam Üzerine Araştırmalar”
“Symbiosis : Recherches sur la coexistence”
11/2019 — 06/2020
Açık Seminer, İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi 150. yıl etkinleri kapsamında ve bağımsız sanat mekânı poşe işbirliğiyle, “Symbiosis: Ortak Yaşam Üzerine Araştırmalar” alt başlığıyla gerçekleşecek bir seminer dizisidir. Programlamasını Murat Alat’ın üstlendiği seminerler, insan ve dünya arasındaki ilişkileri odağına alır. Kasım 2019 – Haziran 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek program, iki haftalık aralıklarla okulun tiyatro salonunda ücretsiz ve herkese açık olarak düzenlenecek ve 15 oturumdan oluşacaktır.
İnsanlık, yüzyıllardır varoluşu düşünürken kendini merkeze koyup bir anlam yaratmanın peşinde olmuştur. Lakin içinde bulunduğumuz çağ, gerek politik gerekse de ekolojik krizler sonucunda bu ideolojinin değişmesi gerektiğini açığa çıkarmış durumda. Artık dünyayı ve onunla olan ilişkimizi başka bir boyutta ele almamız gerekiyor, yoksa dünya bizsiz yoluna devam edecek. “Symbiosis: Ortak Yaşam Üzerine Araştırmalar”, varoluşu ve bilinci düşünmenin alternatif yollarını araştıran kamusal bir konuşma programı olarak kurgulandı. Temelini felsefe, sosyoloji, doğa bilimleri ve sanattan alan bu program, farklı var olma biçimlerini keşfetmeyi amaçlayarak bilgi ve deneyim üretmenin farklı yollarını da araştırır. Birbirlerini tamamlayacak şekilde bir araya getirilen konularla beraber Açık Seminer, akademi dışında kamusal bir eğitim programı olasılığı üzerine de bir egzersiz olarak tasarlandı.
Konuşmaların dili Türkçedir.
İstanbul Saint-Joseph Fransız Lisesi, Fransızca ve Türkçe eğitim veren, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı, Fransız La Salle Frerler Cemiyeti tarafından kurulmuş bir özel okuldur. Kurulduğu 1870 yılından bu yana, köklü geçmişi ve mükemmel eğitim geleneğiyle Türkiye'deki gençlere hizmet vermeyi sürdürmektedir. Saint-Joseph Lisesi, çok dilliliği, iş birliğini ve kültürel açılımları destekleyen ve öğrencilerini bu yönde teşvik eden bir eğitim kurumudur. Bu bağlamda, tematik haftalar çerçevesinde (Medya Haftası, Frankofoni Haftası, Bilim Haftası, Sanat ve Yetenek Haftası, Misafir Yazar Programı…) öğrencilere yönelik etkinlikler düzenleyen lise, aynı zamanda 2004 yılından beri gerçekleştirdiği halka açık ve ücretsiz Açık Akşam etkinlikleriyle birçok konser, tiyatro oyunu, dans gösterisi ve sergiye ev sahipliği yapmaktadır. Okul içinde düzenlenen kültürel etkinliklerin yanı sıra kültür-sanat alanında faaliyet gösteren kurumlara destek olmaya özen gösteren Saint-Joseph Lisesi bugüne kadar Arter, IKSV, Yapı Kredi Sanat Galerisi ile iş birlikleri gerçekleşmiştir.
Murat Alat, 1983 İstanbul doğumlu sanat eleştirmeni. Orta öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Halka İlişkiler Bölümünden lisans, Sinema Televizyon Bölümünden yan lisans ile mezun oldu. Yüksek Lisansını aynı üniversitenin Kültürel İncelemeler Bölümünde yaptı. Galatasaray Üniversitesi Felsefe Yüksek Lisans Programı’na misafir öğrenci olarak devam etti. 10. İstanbul Bienali’nde video projeleri sorumlusu, IKSV’nin yürüttüğü Fransa’da Türkiye Mevsimi etkinliğinde Görsel Sanatlar projeleri yardımcı koordinatörü, Vehbi Koç Vakfı’na bağlı ARTER’de proje yöneticisi, SALT’ta sergiler sorumlusu olarak görev aldı. 2015’ten itibaren sanat üzerine yazılar yazıp seminerler veriyor. Yazdığı süreli yayınlar arasında Hürriyet Kitap Sanat, ArtUnlimited, Manifold ve Flash Art gibi mecralar bulunuyor. Ayrıca Berlinde De Bruyckere, Halil Altındere, Nevhiz Tanyeli, Ahmet Öğüt üzerine yazdığı metinler sanatçılar için hazırlanan yayınlarda kitaplaştı.
İletişim: acikseminer@gmail.com
“Açık Seminer” est une série de séminaires, présentée dans le cadre de la célébration du 150ème anniversaire du lycée français privé Saint-Joseph d’Istanbul, en collaboration avec l’espace d’art indépendant poşe. Programmés par Murat Alat sous le sous-titre “Symbiosis : Recherches sur la coexistence”, ces séminaires sont axés sur les relations entre l’être humain et la Terre. Le programme, qui se déroulera par intervalles de deux semaines de novembre 2019 à juin 2020, comprend 15 interventions, dont l’accès est gratuit et ouvert au public.
Depuis des siècles, dans sa réflexion existentielle, l’humanité cherche à se placer au centre de l’univers pour trouver un sens à son existence. Cependant, notre époque, tourmentée par des crises politiques et écologiques, a mis en lumière la nécessité de réviser cette conception. Nous devons dorénavant repenser notre approche et notre relation au monde dans d’autres termes, faute de quoi ce dernier poursuivra sa route sans notre présence. “Symbiosis : Recherches sur la coexistence” a été conçu comme un programme de conférences publiques, dont l’ambition est de rechercher des manières alternatives de réfléchir l’existence et la conscience. Ce programme, qui s’appuie sur la philosophie, la sociologie, les sciences naturelles et l’art, explore différentes manières de produire la connaissance et l’expérience afin de découvrir de nouvelles formes d’existence. “Açık Seminer” a été conçu comme une manière de sonder la possibilité de mettre en place un programme d’éducation publique en dehors de toute académisme, en traitant de sujets qui se complètent au fur et à mesure.
Les conférences auront lieu en turc.
Le lycée Saint-Joseph d'Istanbul est un établissement privé franco-turc sous contrat avec l’État turc et dépendant de la tutelle des Frères des écoles chrétiennes. Fondé par les frères en 1870, le lycée est solidement ancré en Turquie, où il inscrit sa mission dans une longue tradition d'excellence au service de la jeunesse. Le lycée Saint-Joseph est une institution éducative qui valorise les intelligences multiples en promouvant le multilinguisme, la collaboration et l’ouverture culturelle auprès des élèves. À ce titre, le lycée organise de nombreux événements à destination des élèves pendant les semaines thématiques (Semaine des médias, Semaine de la francophonie, Semaine des sciences, Semaine des artistes et des talents, programme de résidence d’auteur et d’artiste etc.), et, depuis 2004, de nombreux concerts, spectacles de théâtre et de danse et expositions dans le cadre des soirées portes ouvertes et gratuites nommées ‘Açık Akşam’. Par ailleurs, s’étant engagé à soutenir les institutions artistiques et culturelles, le lycée Saint-Joseph s’enorgueillit d’avoir collaboré à de nombreuses reprises avec IKSV, Arter ou encore Yapı Kredi Sanat Galerisi.
Né à Istanbul en 1983, Murat Alat est critique d’art. Diplômé du lycée Galatasaray, il a poursuivi un double cursus de licence en relations humaines et en cinéma et télévision à l’Université de Bilgi. Il a ensuite obtenu son master en recherche culturelle à la même université. Durant son cursus de master, il a également assisté au programme de master de philosophie de l’Université de Galatasaray en tant qu’étudiant invité. Il a travaillé en tant que responsable de projet vidéo à la 10ème Biennale d’Istanbul, coordinateur adjoint des projets d’arts visuels de la Saison de la Turquie organisée par IKSV, directeur de projet à Arter, la plateforme attachée à la fondation de Vehbi Koç, et enfin responsable du programme de SALT. Depuis 2015, il écrit et organise des séminaires sur l’art. Il contribue régulièrement à des publications périodiques comme Hürriyet Kitap Sanat, ArtUnlimited, Manifold et Flash Art. Il a également contribué à de nombreux livres consacrés à des artistes, avec des textes sur Berlinde De Bruyckere, Halil Altındere, Nevhiz Tanyeli et Ahmet Öğüt.
contact : acikseminer@gmail.com